Vipassana

Allt jag gör kan jag inte ta med hund på, men det tar jag igen i efterhand 🙂

Jag har flera vänner som pratat om att de spenderat 10 dagar utan att prata med någon i ett hus i skogen. Och att de gjort det igen. Och igen. Och över nyår. Eller midsommar. Eller andra tider då ”vettiga människor” vill umgås.
Jag har nog tyckt de var lite… speciella..
Tills nu.

Jag har gått på olika yogapass sedan 90-talet, jag har läst psykologi, jag har lyssnat på (och tillämpat) Lars-Eric Uneståhl kassetter (basal kroppskännedom/Mental grundträning) samt CD:skivor (Mental styrketräning/Idrottspsykologi) ), jag har velat förstå hur kropp och sinne hänger ihop och tillsammans med mina kost-studier skapa en förståelse för det holistiska hälsoperspektivet. Jag har velat fördjupa mig i och läst om Buddhism (och irriterat mig på) det eviga lidandet, etc. etc.
På senare år är det Mindfulness som spökat runt i periferin på olika sätt. Jag har tuggat på russin, sett tankar som löv och hela faderuttan – men det är först NU som jag fattar grejjen. Verkligen förstår. Och det är tack vare att jag tog steget att göra som de där ”speciella” eremiterna i stugan.

Jag har bra folk runtomkring mig som ser saker jag själv inte är kapabel till, och en sådan person är min bror. Efter flera snack under hösten föreslog han att jag skulle testa på Vipassana. Han gav mig lite grundinfo samt en hemsida, men ville inte säga mycket mer än så. I retroperspektiv var det bra att han inte delade hela sin värld med mig, eftersom uppfattningen av världen är högst subjektiv och på detta sätt var jag som ett oskrivet blad.

Med det sagt så åkte jag på Vipassana. Stannade 10 dagar (som sig bör), och lärde mig två meditationstekniker; Anapana och Vipassana (det som är Mindfulness ursprung – förstod jag sedan). Jag fick dessutom förståelse för det eviga lidandet och hur vi människor ställer till det för oss själva 😉 .

När jag nu tillämpar det jag lärt mig gör jag det gärna med en hund i knäet/närheten. Jag gör det också gärna på fjället, i skogen, eller under hundpromenaden i en park – även om det är svårare utomhus. Jag ser det som en tillgång i livet och en teknik jag bör och behöver prioritera.
Är det Anapana, Vipassana, Mindfulness? Är jag helt strikt – nej, men hellre göra något än inget ;). Så länge det känns bra och ger resultat ❤

Med detta sagt (skrivet) så ville jag mest dela med mig av mina tankar kring Vipassasna/Mindfulness. Tycker jag att du ska åka på en 10-dagarskurs?
Jag har ingen åsikt om det. Det är tufft, det är annorlunda, det är kanske inte precis vad du föreställt dig, det kanske inte alls passar dig.

Men för mig var det precis rätt gjort samt i rättan tid ❤

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s