Agility Rätt från början

Agility right from the start heter en bok skriven av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh (Carpe momentum).
Men såklart finns det även en hundkurs vid namn Agility rätt från början som går hand i hand med denna bok, och den kursen samt fortsättningen gick jag  med Kenzo under 2012. Dvs. innan vildsvinsattacken satte P för fortsatta agilityambitioner då han numera har ”snäva svängar-förbud”.

Nu när jag tänker tillbaka inser jag att jag även varit hjälpledare för Emelie under en av hennes ARFB-kurser. Detta var dock för 100 år sedan, så när Emelie hintade lite om att kicka igång en ny kurs var jag inte sen att hoppa på. Knut behövde träning av alla slag; mental-, grund-, fysisk-, miljöträning – you name it – he needed it. Även jag behövde ”utsätta mig” för organiserad hundträning för att upprätthålla min träningsmotivation.

Under fyra månader (nov 15-mars 16) tränade vi varannan vecka i ett ridhus. Det som kan förvåna folk är att under denna tid ser vi inte tillstymmelsen till agilityhinder. Kanske låter det galet, men vi nyttjar objekt som hundarna får referera till istället, och på så sätt slipper vi att hundarna ”gör fel” när vi jobbar med riktiga hinder. Ni minns kanske grejjen med att spackla klart innan man tapetserar = grundträning är viktig vad man än gör.

Lyckan med denna träning var att se Knuts utveckling. Från att vara stressad och påverkad av alla intressanta hundar som gick kursen lärde han sig att fokusera på matte och jobba med de objekt vi hade framför oss. Något som även var väldigt skönt för en stresskänslig matte ;).

Klicka på bilderna för förstoring
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s