Vilka kvinnor! :D

Lyssnade precis klart på en podcast med Lina Hallebratt som jag haft nedladdad ett tag. Lina är en person jag började följa efter att ha läst om henne i en tidning, förmodligen i samband med hennes nominering till årets kvinnliga äventyrare –  vilket hon blev utnämnd till år 2015. Det som då fångade mitt intresse var att hon levde äventyrsliv med sina hundar. Det som nu fortsätter att fånga mitt intresse är hennes ödmjukhet och äventyrslusta. Ett av mina favoritcitat av henne är: ”Än har ingen lyckats skida Fjällfararnas vita band långsammare än jag ;)” . Hur underbart är inte det? Jag menar, någon som lägger ner prestationshetsen och fokuserar på upplevelsen och tar saker som de kommer. Totally fab. Hon vandrar PCT i skrivande stund – spana in hennes blogg & instagram.

En annan kvinna som vandrat PCT är Cheryl Strayed vars bok Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail (2012) är grunden till filmen Wild (2014) med Reese Whiterspoon. Boken har jag inte läst, men filmen har jag sett. Precis som med de flesta böcker som blivit till film så är inte fokus och innehåll nödvändigtvis detsamma. Tyckte dock den var givande även om jag nog gillade Tracks mer. Och så fick jag lite sug på det här med att vandra och/eller avverka en hel led istället för att ”bara tugga småsträckor”. Flera tankar har snurrats igång tack vare denna film :).

Tracks (1995) är en bok skriven av Robyn Davidson och är baserad på hennes vandring med hund och kameler genom Australien under 70-talet. En riktigt fascinerande resa som även den skildras olika i bok och film (Tracks, 2013). Då jag läste boken fick jag även där mycket inspiration att göra min grej samt vandra med hund. Insikt om att livet inte alltid blir som planerat, men att mål är en sjukt bra grej att ha 😉 (lite som min egen Australienresa 2005 – fast ändå långt från det).

I samma veva som jag läste Tracks såg jag en dokumentär om världens yngste världsomseglare – Laura Dekker – som 14 år gammal bestämmer sig för att dra ut på en ensamsegling under 2 år. Det var otroligt intressant att följa hennes tankar, motgångar och lycka och hur saker förändrar sig när det kommer till sin spets.

Sjukt bra dokumentär och bara tillgänglig några dagar till
– SE DEN HÄR! –

Sedan får vi inte glömma Renata Chlumska som jag lyssnade på för några år sedan (mer om det HÄR). Otroligt inspirerande att lyssna på hennes projekt. Det är inte nödvändigtvis rocket science (även om hennes nuvarande mål är det 😉 ), utan en del av dem är ”enkla prylar” som satts ihop till en utmaning (cykla/kajaka runt USA). Sådant som kräver tid, energi och motivation. Sådant som får de flesta att lägga ner sina drömmar eftersom det inte är en quickfix.

Jag gillar tanken på att vem som helst kan dra på äventyr. Man måste inte vara elit på något sätt, även om man verkligen behöver förbereda sig. Man måste inte klättra på Mount Everest eller flyga till månen. Jag menar – livet i sig är ju ett äventyr, det gäller bara göra det ett äventyr av kvalité 🙂 .

Det var några av de fantastiska kvinnor som jag fascineras och/eller inspireras av. Kan du komma på fler?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s